siol.net - gospodarstvo

Syndicate content
Updated: 4 min 32 sec ago

Telemach Slovenija namerava kupiti T-2

Tue, 18/06/2024 - 22:45
Telemach Slovenija je danes s podjetjem Garnol sklenil pogodbo, skladno s katero namerava pridobiti najmanj 98,06-odstotni delež v telekomunikacijskem operaterju T-2. Po opravljenem skrbnem pregledu nameravata družbi v prihodnjih tednih podpisati pogodbo o nakupu poslovnih deležev, so sporočili iz Telemacha.

Zveza Nato vlaga v robote in umetno inteligenco: na voljo ima milijardo evrov

Tue, 18/06/2024 - 22:30
Leta 2022 ustanovljeni Natov sklad tveganega kapitala za spodbujanje inovacij (Nif), ki je bil neposreden odziv na rusko invazijo Ukrajine, je danes razkril, v katera štiri evropska podjetja bo vložil del več kot milijarde evrov sredstev, ki so jih v "bojno skrinjo" sklada prispevale članice zveze Nato. 

Pri Kidričevem se je utopil moški

Tue, 18/06/2024 - 22:20
Okoli 18.30 ure so bili policisti obveščeni o tem, da se na območju Prepolja v bližini Kidričevega utaplja moški. Kljub temu, da so ga potegnili iz vode in ga oživljali, je na kraju umrl.

Koalicija in opozicija z različnimi stališči glede sprememb kazenskega zakonika

Tue, 18/06/2024 - 22:14
Poslanci DZ so na današnji seji opravili prvo obravnavo predloga sprememb kazenskega zakonika. Predlog so v parlamentarni postopek vložili v NSi. Predlagajo, da zastaralni rok za pregon kaznivih dejanj po začetku glavne obravnave na sodišču ne bi več tekel. Spremembe podpirajo v opoziciji, nasprotujejo pa jim v koaliciji.

Festival Lent se vrača na Lent

Tue, 18/06/2024 - 20:30
Festival Lent, ki se v petek začenja v Mariboru, se vrača na nabrežje, po katerem je poimenovan. Po celoviti prenovi Lenta bodo letos lahko ponovno imeli oder pri Hiši najstarejše trte; postavili so ga ob reki na novo zgrajenem trgu. Glavni oder pa še vedno ostaja na Trgu Leona Štuklja.

Saje pri maši za domovino: Ljubite vse, tudi tiste, ki so vam nasprotni

Tue, 18/06/2024 - 19:43
Pred dnevom državnosti so škofje v ljubljanski stolnici darovali sveto mašo za domovino, ki so se je med drugim udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, predsednik državnega sveta Marko Lotrič in varuh človekovih pravic Peter Svetina. Mašo je vodil predsednik SŠK Andrej Saje, ki je zbranim dejal, da ljubezen v svetu krutih odnosov ni sladko čustvo, temveč zvestoba in sposobnost, da zdržijo na poti, ki so se ji zavezali v dobro drugih. Ob tem jih je pozval, naj ljubijo vse, tudi tiste, ki so jim nasprotni.

Golob v Parizu podpisal sporazum o polnopravnem članstvu Slovenije v Esi

Tue, 18/06/2024 - 19:31
Premier Robert Golob in generalni direktor Evropske vesoljske agencije (Esa) Josef Aschbacher sta danes v Parizu podpisala sporazum, na podlagi katerega bo Slovenija v začetku prihodnjega leta postala polnopravna članica omenjene agencije. Sporazum med vlado in agencijo mora zdaj ratificirati še DZ, so sporočili iz vlade.

Poplavna obnova: Kdaj se bodo prve družine lahko preselile, še vedno ni jasno

Tue, 18/06/2024 - 18:15
Seznam objektov, ki so po uničujoči ujmi avgusta lani predvideni za odstranitev, je fleksibilen in se bo lahko spreminjal, dokler stroka ne bo podala končne odločitve, je v izjavi za medije dejal vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic. Do zdaj so sicer zaključili 28 cenitev, Šefic pa je opozoril na številne izzive, s katerimi se soočajo cenilci. Na seznamu za odstranitev je trenutno 343 objektov. Kdaj se bo začelo graditi hiše za nadomestitvene objekte in kdaj se bo prva družina lahko preselila, še vedno ni jasno.

Iz prodaje umikajo vodo Studena

Tue, 18/06/2024 - 17:44
Distributer Radenska je zaradi vizualno-senzoričnega odstopanja iz prodaje umaknil izdelek voda Studena v 1,5-litrskih plastenkah proizvajalca Studenac. Potrošnike pozivajo, naj vode ne uživajo.

Madžarska bo EU predsedovala s sloganom "Naredimo Evropo spet veliko"

Tue, 18/06/2024 - 17:17
Madžarska bo Svetu EU predsedovala s sloganom "Naredimo Evropo spet veliko", je danes ob predstavitvi prioritet šestmesečnega predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Madžarska 1. julija prevzela od Belgije, povedal madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka. Med drugim je poudaril, da bo Madžarska sledila lastni viziji Evrope. Med prioritetami bodo gospodarska konkurenčnost, krepitev obrambne industrije in širitev.

Hrvaška pretresena: 18-letnico udaril s kovinsko palico in jo posilil

Tue, 18/06/2024 - 16:52
Na Hrvaškem odmeva posilstvo 18-letnice v Splitu, ki jo je v nedeljo ponoči moški najprej napadel s kovinsko palico in ji zlomil zapestje, nato pa posilil. Osumljenca je po besedah hrvaškega notranjega ministra Davorja Božinovića policija prijela.

Slovenija prvič dosegla cilj OVE v končni porabi energije

Tue, 18/06/2024 - 16:28
Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije (OVE) v bruto končni porabi energije, znašal je 25,3 odstotka, je danes povedal pristojni minister Bojan Kumer. Sloveniji tako ne bo treba kupiti statističnega prenosa, kakor je morala to storiti zadnja tri leta, ko je za to skupno odštela skoraj 18 milijonov evrov. Država namerava nadgradnji nizkonapetostnega omrežja nameniti 80 milijonov evrov.

Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške o nadzoru na mejah. Kaj so se dogovorili?

Tue, 18/06/2024 - 15:36
Notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške Boštjan Poklukar, Matteo Piantedosi in Davor Božinović so danes v Gorici ocenili, da sodelovanje daje dobre rezultate v boju proti nezakonitim migracijam. Izrazili so upanje za čimprejšnjo ukinitev nadzora na notranjih schengenskih mejah, a konkretnih korakov niso napovedali.

Dolenjska avtocesta znova odprta, zastoj sega do ljubljanske obvoznice

Tue, 18/06/2024 - 15:28
Dolenjska avtocesta, ki je bila zaradi prometne nesreče od okoli 15. ure zaprta med razcepom Malence in priključkom Šmarje Sap proti Novemu mestu, je ponovno odprta. Ostaja daljši zastoj, ki sega na ljubljansko južno obvoznico do priključka Ljubljana - center in na ljubljansko vzhodno obvoznico do Bizovika, poroča prometnoinformacijski center.

Na Hrvaškem zaradi okužbe z legionelo umrli trije ljudje

Tue, 18/06/2024 - 15:17
Tri osebe so zaradi okužbe z legionelo umrle v zagrebški bolnišnici Rebro, poročajo hrvaški mediji. Skupno se je z legionelo okužilo šest ljudi. Vsi okuženi imajo pridružene bolezni in so imunsko oslabljeni, okužba z legionelo pa je njihovo stanje še poslabšala. Za zdaj še ni znano, ali je bila smrt pacientov neposredno povezana z legionelo. Prav tako še ni znano, ali so se okužili v bolnišnici ali izven nje.

Svojci pogrešajo mladoletnico iz Ljubljane

Tue, 18/06/2024 - 15:07
Svojci pogrešajo 16-letno Justino Dobre iz Ljubljane, so sporočili policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška. 

Na trasi drugega tira prebili vse predore

Tue, 18/06/2024 - 14:51
Delavci na trasi drugega železniškega tira med Divačo in Koprom so izkopali še zadnje metre servisnih cevi predorov Lokev in Beka. S tem je prebitih vseh deset predorskih cevi na trasi, izkopanih pa 37,4 kilometra predorov, so danes sporočili iz projektnega podjetja 2TDK.

Nov brutalen napad v Gazi: ubitih 17 ljudi, več deset je ranjenih

Tue, 18/06/2024 - 14:42
V izraelskih napadih na begunsko taborišče Nuseirat v osrednji Gazi je bilo ponoči ubitih najmanj 17 ljudi, več deset pa ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Spopadi v enklavi naj bi se sicer v zadnjih dneh nekoliko umirili, kar sovpada z začetkom muslimanskega praznika kurban bajrama.

Mol bi zavod za varstvo narave na štirih lokacijah v Tivoliju in na Rožniku izvzel iz odločanja o prireditvah

Tue, 18/06/2024 - 14:08
V Mestni občini Ljubljana (Mol) predlagajo spremembo odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katero o soglasju za prireditve na štirih lokacijah v Tivoliju in na Rožniku ne bi več odločal zavod za varstvo narave, je danes napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. O spremembi odloka bo mestni svet odločal na julijski seji.

Iščejo pobeglega voznika skuterja, ki je huje poškodoval peško

Tue, 18/06/2024 - 13:58
Po prometni nesreči, ki se je zgodila v nedeljo v Kočevju, policisti iščejo voznika skuterja. Ta je trčil v peško in jo huje poškodoval ter se brez ustavljanja odpeljal dalje.

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.