MP Naložbe

MP Naložbe, d.d. - Kontaktni podatki

MP Naložbe, družba za naložbe, d.d. (oznaka delnice: MPLR)
Gradnikove brigade 11
1000 Ljubljana
Telefon: +386 (40) 773 330
Faks: +386 (1) 541 40 79
Spletna stran: www.medvesekpusnik.si

Naveza Šempeter-Luksemburg-Velenje

Medij: Delo Avtorji: Tavčar Borut,Jakše Luka,Felc Mitja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Naslovna stran Datum: 21. 11. 2013 Stran: 1

Hišne preiskave Pridržali pet oseb zaradi napeljevanja k oškodovanju Holdinga Slobenske elektrarne

Ljubljana - Kriminalisti so včeraj preiskovali sporne prodaje delnic družb Holding Slovenske elektrarne (HSE), Iskra Avtoelektrika iz Šempetra pri Gorici in Premogovnika Velenje (PV). Zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi v zgodbi nastopa še luksemburško podjetje.


Kot so do zdaj ugotovili preiskovalci, so bile delnice Iskre Avtoelektrike leta 2007 večkrat preprodane prek luksemburške družbe, ki je s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Po naših zanesljivih informacijah gre za podjetje Peria S. A., ki se je prej imenovalo Jobelux S. A. H. Zadnje so v letih 2006 povezovali s sumljivimi transakcijami Radenske, ki naj bi Bošku Šrotu pomagale izpeljati menedžerski odkup Pivovarne Laško.

Neuradno je to podjetje vleklo niti tudi v delniških poslih pri privatizaciji Iskre Avtoelektrike, pri čemer sta poleg Šrota sodelovanja osumljeni tudi Andrijana Starina Kosem, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, in Vesna Rosenfeld, Šrotova poslovna sodelavka, ter Bogdan Pušnik. Peria naj bi po ocenah kriminalistov NPU s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Direktor NPU Darko Majhenič je razkril, da »je bil del sredstev vložen v nakup delnic družbe iz Velenja«.

Izginuli milijoni so končali pri starih znancih

Medij: Delo Avtorji: Tavčar Borut,Delić Anuška,Jakše Luka,Felc Mitja Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 21. 11. 2013 Stran: 3

Sledenje denarju Del denarja iz poskusa menedžerskega odkupa Iskre Avtoelektrike so razdelili malim delničarjem Premogovnika Velenje

Ljubljana - Kriminalistična preiskava poteka v dveh smereh, in sicer gre za oškodovanje šempetrske družbe Iskra Avtoelektrika, v drugem primeru pa za Holding Slovenske elektrarne (HSE). Akterji so v obeh primerih isti. Vmes pa so se obračali milijoni evrov.


Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, je pojasnil, da so pridržali pet ljudi, ki jih sumijo kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katero je zagrožena kazen zapora do osem let. Skrben pregled zasežene dokumentacije in računalnikov pa bo pokazal, ali je nekaterim mogoče očitati še pranje denarja. Preiskavo sicer že veš čas usmerja specializirano državno tožilstvo.

Najprej v Šempeter

Zanimivo je, da se Iskra Avtoelektrika ni prvič znašla pod drobnogledom kriminalistov, saj so bili v začetku julija na koprskem okrožnem sodišču nekdaj vodilni v družbi obsojeni na skupno 16 let zapora in stranske denarne kazni zaradi menedžerskega prevzema. Sodišče je ocenilo, da so Tadej Vidic, Ivan Lisjak (nekdanja člana uprave), Darjo Stepančič (nekdanji direktor financ) in Marijan Groff, nekdanji direktor in lastnik družbe SFM, ki je končala v stečaju, krivi nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Vidicu in Lisjaku je senat izrekel vsakemu štiri leta zapora, Stepančiču tri leta zapora, Groffu pa najdaljšo kazen, pet let in pol zapora.

Pot v Luksemburg

Pivovarski val je pljusnil do Šempetra

Medij: Primorske novice Avtorji: Križman Silva Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Aktualno Datum: 21. 11. 2013 Stran: 4

Preprodaja delnic Iskre Avtoelektrike pod lupo NPU - Pridržali so tudi Boška Šrota

Preprodaja delnic šempetrske Iskre Avtoelektrike v letu 2007 je del obširne preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), v sklopu katere so včeraj opravljali 31 hišnih preiskav in za skoraj ves dan pridržali pet osumljencev. Poleg prvega nadzornika Holdinga Slovenske elektrarne Marka Zidanška tudi nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota, nekdanjo državno sekretarko Andrijano Starina Kosem, poslovneža Bogdana Pušnika in Vesno Rosenfeld iz mariborske nepremičninske družbe Areal. Prav ta je namreč odigrala veliko vlogo pri sumljivi preprodaji delnic Iskre Avtoelektrike.


LJUBLJANA, ŠEMPETER PRI GORICI ► Včeraj so preiskovalci NPU že navsezgodaj začeli z 31 hišnimi preiskavami na ljubljanskem, mariborskem, celjskem, koprskem in novogoriškem območju. V Ljubljani so tako prišli v prostore Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), kjer so preiskovali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Verižne preprodaje delnic

Generalni direktor HSE Blaž Košorok, ki je v preiskavi sodeloval kot priča, je policiji izročil dokumentacijo, povezano s cenitvenimi poročili družbe Premogovnik Velenje in zapisnike sej nadzornega sveta HSE od 1. januarja 2012 dalje. Delnice Premogovnika Velenje naj bi bile namreč jabolko spora med HSE in malimi delničarji. Košorok je ob tem pojasnil: "V HSE smo se že pred časom odločili, da za zdaj ne bomo šli v nakup delnic v lasti malih delničarjev, saj bi bil ta neutemeljen in nepotreben, ekonomsko nesmotrn in bi HSE povzročil poslovno škodo." Vendar so delnice Premogovnika Velenje le del veliko obsežnejše zgodbe, ki sega od Šempetra pri Gorici do Štajerske. V zgodnjih popoldanskih urah, ko so kriminalisti opravljali še dvanajst hišnih preiskav, je direktor NPU Darko Majhenič pojasnil, da v preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, utemeljujejo sume storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, pri katerih naj bi bile oškodovane gospodarske družbe v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani.

Pridržali nekdanjo državno sekretarko

Pridržana tudi Boško Šrot in Andrijana Starina Kosem

Medij: Večer Avtorji: G.P.,Klapš Srečko,Žist Damijana,E.P.L. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Črna kronika Datum: 21. 11. 2013 Stran: 13

Preiskovalci NPU, vec kot sto jih je bilo, so včeraj opravili 31 hišnih preiskav zaradi suma zlorabe položaja in pravic pri preprodajanju delnic Premogovnika Velenje

Več kot sto preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in številni policisti policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje in Nova Gorica so včeraj ob 6. uri zjutraj potrkali na vrata več oseb, obiskali so tudi nekatera podjetja, saj je bilo opravljenih kar 31 hišnih preiskav. Preiskovali so sume kaznivega dejanja zlorabe položaja, kot pa kaže, bodo za koga izmed osumljenih podane tudi kazenske ovadbe zaradi kaznivega dejanja pranja denarja, je včeraj povedal prvi mož NPU Darko Majhenič. Kriminalisti so pridržali pet oseb, in sicer zaradi suma, ker naj bi bili lobirali, da bi v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), ki se je znašel v središču preiskave, kupili za 4,8 milijona evrov delnic Premogovnika Velenje, čeprav niso vredne skoraj nič. Če bi se posel izpeljal, bi bil torej HSE oškodovan za skoraj pet milijonov evrov.

Sporno trgovanje z delnicami?

Medij: Novi tednik Celje Avtorji: U.S. Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Kronika Datum: 21. 11. 2013 Stran: 24

Preiskovalci naj bi opravili razgovor tudi z Markom Zidanškom

Na območju Celja, Ljubljane, Maribora, Kopra in Nove Gorice je bilo včeraj kar 31 hišnih preiskav tako zasebnih kot poslovnih objektov. Petim osumljenim kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so že včeraj zjutraj odvzeli prostost. Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki naj bi preiskoval Holding Slovenske elektrarne, naj bi se v zvezi s tem oglasil tudi v Celju pri Marku Zidanšku, direktorju Simbia, ki je sicer predsednik nadzornega sveta HSE. Po neuradnih podatkih naj bi Zidanška, ki je imel telefonsko številko nedosegljivo vse do zaključka redakcije, tudi pridržali.


Predstavnica za odnose z javnostmi v celjskem podjetju Simbio Helena Kojnik je potrdila eno prvih neuradnih informacij, da so se med včerajšnjimi preiskavami kriminalisti oglasili tudi na sedežu te celjske družbe. Po prvih, neuradnih informacijah naj bi bila, poleg Zidanška, med pridržanimi tudi generalni direktor HSE Blaž Košorok in poslovnež Bogdan Pušnik.

Povedali so ...

MP Naložbe

Datum skupščine: 
18.11.2013 - 13:00
Naslov: 
na naslovu Stegne 3, Ljubljana.
Status: 
arhivirana

Za ceno ene od hčera bi umaknili tožbe in izstopili iz lastništva

Medij: Dnevnik Avtorji: Polanič Matjaž Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 02. 08. 2013 Stran: 8

Premogovnik Velenje

Mali delničarji so iz lastništva Premogovnika Velenje ter od odškodninskih tožb, ki so jih vložili proti vodilnim v skupini HSE, zdaj pripravljeni odstopiti že za ceno katere od nestrateških hčera velenjske družbe.

Male delničarje Premogovnika Velenje s Francem Gajškom in Bogdanom Pušnikom na čelu očitno mineva potrpljenje in si želijo nemudoma izstopiti iz lastništva velenjske družbe.

MP Naložbe, luksemburška Towra in Intertrade ITC so namreč na premogovnik naslovili zahtevo za razširitev dnevnega reda skupščine, na kateri bodo delničarji konec meseca odločali tudi o podelitvi pooblastila upravi za nakup lastnih delnic. Po predlogu malih delničarjev bi moral premogovnik za 10-odstotni delež lastnih delnic odšteti visokih 11 milijonov evrov, saj so ceno dokapitalizacijske delnice določili pri 40,8 evra, kar je identično knjigovodski vrednosti delnice. Toda nakupa lastnih delnic velenjska družba ne bi izvedla z denarjem, temveč z delnicami katere od svojih hčerinskih podjetij, ki bi bile prav tako ovrednotene po knjigovodski vrednosti. »Namesto hčerinskih podjetij, ki ne sodijo v njegovo osnovno dejavnost, bi Premogovnik Velenje dobil lastne delnice. S temi delnicami bi lahko nato poravnal svoje terjatve do HSE, ki bi na ta način brez kakršnega koli denarnega toka končno zaprl lastništvo Premogovnika Velenje,« je zahtevo malih delničarjev utemeljil njihov odvetnik Vladimir Bilič. »Ker bi odkup delnic potekal brez denarnega toka, bi bilo za HSE smiselno, da predlog podpre. V kolikor se to ne bo zgodilo, pa bo to jasno znamenje, da nimajo nikakršnega interesa za konsolidacijo lastništva Premogovnika Velenje in končanje spora z malimi delničarji,« nam je še dejal Bilič.

S seje v spremstvu varnostnikov

Medij: Naš čas Avtorji: Krstič Planinc Milena Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Ostalo Datum: 31. 01. 2013 Stran: 5

Tri zastopnike malih delničarjev z izredne skupščine Premogovnika pospremili varnostniki - Ne Audit & Co, kot so predlagali mali delničarji, dobave premoga termoelektrarni bo na predlog HSE revidiral Ernst & Young

Velenje, 27. januarja - V Velenju je v nedeljo, (začela se je ob 4. uri zjutraj) potekala izredna skupščina Premogovnika Velenje. Prek svojega pooblaščenca, odvetnika Vladimirja Bilica, so jo sklicali trije mali delničarji, katerih delež v osnovnem kapitalu Premogovnika znaša blizu 9,4 odstotka (družbe MP Naložbe, Towra in Intertrade ITC v likvidaciji). Na njej so med drugim odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki naj bi preveril pravilnost vodenja poslov premogovnika.

 

Na izredni skupščini so glasovali in izglasovali nasprotni predlog HSE, da se za posebnega revizorja, ki bo preveril pravilnost in zakonitost vodenja poslov Premogovnika, imenuje ljubljansko družbo Ernst & Young, o predlogu malih delničarjev, da se za revizorja imenuje družbo Audit & Co, zato niso glasovali. Med malimi delničarji je to sprožilo precejšnjo nejevoljo, ki je privedla do tega, da so iz upravne stavbe Premogovnika tri predstavnike malih delničarjev pospremili varnostniki.

Mali delničarji s tožbami nad sklepe skupščine

Medij: Dnevnik Avtorji: STA Teme: Mali delničarji Rubrika / Oddaja: Poslovni Dnevnik Datum: 28. 01. 2013 Stran: 7

Premogovnik Velenje

Izredna skupščina Premogovnika Velenje je včeraj na predlog večinskega lastnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) za posebnega revizorja imenovala ljubljansko družbo Ernst&Young, ki še ni sodelovala s premogovnikom. Naloga revizorja je preveriti pravilnost poslovanja premogovnika.

Prav tako sta bila na predlog HSE iz nadzornega sveta odpoklicana Matjaž Janežič in Marko Štrigl, namesto njiju pa sta bila imenovana Marjan Ravnikar in Marko Bregar. Izredno skupščino so sklicali trije mali delničarji Premogovnika Velenje, in sicer družbe MP Naložbe, Towra in Intertrade ITC v likvidaciji, prek svojega pooblaščenca odvetnika vladimirja Biliča, ki je na sprejete sklepe že napovedal izpodbojne tožbe. Naloga posebnega revizorja je med drugim, da preveri ustreznost cene, po kateri je Premogovnik Velenje prodajal premog Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), obseg morebitnega oškodovanja družbe in njenih delničarjev zaradi neustrezne prodajne cene premoga ter preveriti obseg morebitnega okoriščanja TEŠ ali krovne družbe Holdinga Slovenske elektrarne. Iz Društva malih delničarjev so sporočili, da so varnostniki po naročilu predsednika skupščine fizično odstranili sklicatelje skupščine in pooblaščenca društva, potem ko so zahtevali razpravo. Predsednik skupščine Miran Kos namreč po njihovih navedbah razprave o imenovanju posebnega revizorja in nadzornega sveta ni dovolil in je dejal predstavnikom malih delničarjev, da lahko uporabijo ustrezna pravna sredstva.

Syndicate content

portalov

Production by Sapiens, d.o.o.
Hosting by Sapiens, d.o.o.